Het lijkt wel of we nooit tot besluiten komen

Uncategorized Mar 29, 2022

Herken je dit? We praten en we praten tot we een ons wegen. Wikken en wegen . Dit nog even uitzoeken, dat nog even nakijken. Weten we het wel zeker? Oh dat wisten we nog niet. Laten daar ook nog even naar kijken. Of die dodelijke vraag: “wie krijgt de schuld als het misgaat?” . En jij denkt alleen maar: “wanneer gaan we nu iets DOEN !!

 

"Kun je nu in plaats van alles uit te zoeken, gewoon iets gaan doen?"

 

Feit - Mensen hebben verschillende persoonlijkheden en communicatiestijlen

Misschien ken je de quote al:  “Wat mensen echt denken blijkt veel meer uit wat ze doen dan uit wat ze zeggen”.  En zo kijken mensen ook naar jou. Ze reageren op je eigen waarneembare gedrag. Niemand kan namelijk in je hoofd kijken. Ze nemen wel  je gedrag waar en verbinden daar conclusies aan. Altijd!

Waarneembaar gedrag is een goede indicator voor iemands Sociale Communicatie Stijl. We onderscheiden 4 hoofdstijlen, ofwel archetypen. Elk archetype heeft eigen psychologische basisbehoeften, kernkwaliteiten, uitdagingen en een andere perceptie van tijd. Elke stijl heeft ook een tegenovergesteld type waar een soort van natuurlijke aversie tegen is. Deze uit zich vaak in onbegrip en irritatie.

De Analyserende Stijl

In dit artikel wil ik je graag laten kennismaken met één van de communicatiestijlen, de Analyserende Communicatiestijl. Dat is die doorgaans wat stille collega die ogenschijnlijk onbewogen naar de wereld om zich heen kijkt. Die zelden spontaan zijn mening deelt en die soms bijna vergeten wordt als er veel collega’s zijn die makkelijk op de voorgrond treden. Deze denkers en onderzoekers worden niet snel op hun waarde geschat, maar waardevol zijn ze zeer zeker. Analytische stijlen doen hun huiswerk grondig, praten alleen over iets als ze het kunnen onderbouwen. Ze weten echt waar ze het over hebben. En verlangen ook van anderen dat ze hun mening kunnen onderbouwen. Als een analytische stijl waarschuwt dat iets niet goed gaat, kun je maar beter naar ze luisteren!

Wat nu als jij zelf een andere stijl hebt?

Stel nu, je bent zelf toekomstgericht en je hebt het graag over je plannen en ideeën. Je bent gek op innoveren en buiten de gebaande paden treden.” Learning by doing” is jouw credo. “We ontdekken wel wat er mis gaat” en “dat fixen we dan ter plekke”. Niks doen is geen optie! “Ik val aan, wie volgt”?  

Nou, dan ben je niet een Analytische Stijl. Want die gaat je vragen stellen. Waarom wil je dat? Heeft dat al eens een keer zo gewerkt? Die aannames die je noemde, kun je die onderbouwen? Dit hebben we al eens geprobeerd en dat werkte toen ook niet! Wat is er nu anders dat jij denkt dat het nu wel werkt?  

 

"Samenwerken met die ene collega voelt als zwemmen in stroop"

 

Een paar tips voor oplossingsgericht werken.

De aanpak van een Analytische Stijl is niet beter of slechter dan die van een ander. Maar heeft wel specifieke voor- en nadelen. Het leren (in)zien van elkaars Sociale Communicatie Stijl en deze elkaar laten versterken in plaats van te laten conflicteren is doorslaggevend voor effectief samenwerken. Om dat mogelijk te maken, hebben we een paar praktische tips voor je:

  • Als je zelf een makkelijke prater bent en het niet zo’n probleem vind om wat risico te accepteren vraag je dan eens af waarom die andere collega die niet snel zijn mening deelt zo stil is. Want die mening telt wel! Analytische Stijlen komen beslagen ten ijs en zijn in staat om toekomstige problemen te identificeren. Problemen voorkomen is beter dan problemen oplossen.
  • Vraag een Analytische Stijl om zijn/ haar mening te geven, zelfs als ze het niet helemaal zeker weten. 
  • Een ander niet  begrijpen of niet begrepen worden is een groot struikelblok om samenwerken effectief te maken en te houden. Ga daarom met elkaar in gesprek ook al is de ander geen prater. Investeer in begrip voor elkaar.

 

Wil je meer weten hoe je in een team beter kunt samenwerken? Klik dan vooral door naar onze pagina, effectief samenwerken.

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.