Waarom zelfinzicht de basis legt voor het ervaren van RUST!

nederlands Oct 17, 2021

Rust creëren is als het trainen van je spieren!

Wie wil het niet: rust ervaren! Dit kan trouwens ook prima als je veel bezig zijn met allerlei activiteiten. Je hoeft niet stil in een hoekje te gaan zitten om rust te ervaren. Of uren lang te mediteren. Okay, maar hoezo dan? 

Wat is hier aan de hand?

Ik ken heel veel mensen die zich onrustig voelen, en veelal ook vinden dat ze onrustig 'zijn'. Je regelmatig onrustig voelen is trouwens heel normaal. Een eerste reactie is om ‘dingen’ te gaan doen. Dat zorgt voor afleiding van de onrustige gedachten en gevoelens. We hebben in mijn vorige blog (lees deze vooral ook een door!) gezien dat het ervaren van pijn een super signaal kan zijn om om aan de slag te gaan met jezelf. Dus ontken je eigen onrust niet. 

Rust heeft niet 1 definitie, maar wordt op vele verschillende manier ervaren. Voor de ene persoon is rust helemaal niets doen en gezellig in de hoek van de bank kruipen met een goed boek. Voor een ander is rust, lekker klussen in huis zonder iets anders te moeten. Weer een ander krijgt rust van ‘alles op orde’ hebben, zakelijk en privé. 

Nu kan het natuurlijk ook zijn dat je van nature wat 'onrustig' gedrag of druk gedrag vertoont. Ik had een client op bezoek die graag wat minder onrustig wilde 'zijn'. Ik vroeg of er situaties zijn wanneer er wel rust wordt ervaren. Dit was zeker het geval, en ik zag een glimlach, direct gevolgd door een meer bedrukte uitdrukking op het gezicht. "De rust is van korte duur, want ik moet zo veel van mijzelf", was de uitspraak. Ik vroeg: "Kun je accepteren van jezelf dat je graag met veel dingen bezig wilt zijn?" Ik vind dat wel heel moeilijk, was het antwoord. Maar ik hoorde ook een opluchting: 'Ik mag er dus zijn zoals ik ben!' Ons gesprek ging verder met het zicht krijgen in wat voor mijn client rust betekent. En zonder veel energie te spenderen aan hoe vervelend het is om soms onrust te ervaren. In de weken daarna nam de rust van mijn client zienderogen toe. Nog steeds waren er perioden van veel dingen doen, maar deze werden niet meer gezien als iets slechts, als onrust. Maar als onderdeel van mijn clients persoonlijkheid. 

We zien hier een voorbeeld van een persoon die het ervaren van onrust verbindt aan een  negatieve perceptie van zichzelf. Tevens waren er hier ook wat omgevingsvariabelen welke van invloed waren op zijn emoties. Denk hierbij aan slechte communicatie met de partner over elkaars houding en gedrag. Mijn client heeft een faciliterende stijl met een sterke drang om anderen te 'pleasen', en zichzelf weg te cijferen. 

Wat kunnen we hieruit leren?

Uit dit voorbeeld kunnen we een paar tips en hints halen:

  1. Realiseer je dat 'Rust' voor iedereen anders is. Elke stijl heeft zijn / haar persoonlijke definitie van wat rust is. Accepteer jouw definitie! Dit is al de eerste stap naar het ervaren van rust in jezelf. 
  2. Zelfinzicht komt niet vanzelf, hier moet je energie in steken en jezelf trainen in het in lijn brengen van je gedrag met dit zelfinzicht. Overweeg eens om een MBTI of uitgebreid Social Styles assessment te doen. Niet al te duur en zeer zinvol. Ik adviseer je wel om een coach of psycholoog erbij te betrekken. Wil je hier eens over praten, boek hier een gratis adviesgesprek.
  3. Het begint met zelfinzicht, en daarna ga je oefenen met je gedragen in lijn met het verkregen zelfinzicht. Dit gaat vaak met vallen en opstaan. Zeker als anderen ook iets vinden van jouw gedrag, en misschien zelfs kritiek hebben. 

Tot slot: zelfinzicht heeft een enorm effect op het ervaren van rust. Zeker als je jezelf echt kunt accepteren zoals je bent. De mening van iemand in je omgeving kan je nog wel eens aan het twijfelen brengen. Onthoud dat uit elke bewuste twijfel, groei ontstaat! Enjoy life and grow!

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.